Radu Hossu: Rezumatul de noapte (05.05 ora 04.50)

– Rezumatul general pentru ultimele 3 zile (doar esen╚Ťialul):
– ru╚Öii ├«ncearc─â ├«n continuare s─â prind─â ├«n ├«ncercuire trupele Ukr din Donbas. ├Än ultimele zile au reu╚Öit extrem de pu╚Ťine ofensive ├«ns─â au lansat zeci, care s-au soldat cu pierderi semnificative pentru ei.
– Unde ru╚Öii au un succes relativ este ├«n flancul nordic (Izium-Sloviansk) ├«ns─â dac─â acest ritm se men╚Ťine, nu exist─â nicio ╚Öans─â de succes p├ón─â ├«n 9 mai. Ne a╚Ötept─âm ca ├«n urm─âtoarele zile s─â atace ├«nspre Lyman, care a fost bombardat chiar ieri (04.05) ├«n preg─âtirea atacului.
– Pe flancul sudic al ├«ncercuirii (Popasna) nu exist─â ├«naintare efectiv─â, luptele se dau ├«n exteriorul ora╚Öului de zile bune. Ora╚Öul este bombardat cu scopul de a fi ras de pe suprafa╚Ťa p─âm├óntului, la fel ca Mariupol, ├«ns─â defensiva Ukr este foarte puternic─â ├«n zon─â ╚Öi este extrem de improbabil s─â reu╚Öeasc─â ru╚Öii o ofensiv─â de succes ├«n urm─âtoarele zile.
– ├Än flancul estic (Rubinje-Sieverodonetsk) situa╚Ťia este asem─ân─âtoare cu cea de acum 4 zile. ├Änsemn├ónd c─â ru╚Öii nu reu╚Öesc s─â cucereasc─â Rubijne ╚Öi sunt bloca╚Ťi ├«n marginea Sieverodonetsk.
– ├Äncep├ónd de 2 zile ru╚Öii au ├«nceput atacul terestru ├«n interiorul Azovstal (Mariupol), ceea ce indic─â o grab─â de a „rezolva” problema Mariupol p├ón─â pe 9 mai. Pentru oricine a urm─ârit aceste 70 de zile de r─âzboi este evident c─â este practic imposibil s─â-╚Öi ating─â scopul.
– Acum 2 zile a existat o opera╚Ťiune umanitar─â de eliberare a aproximativ 150 de civili din Azovstal, care au ajuns ├«n Zaporojie. Niciun militar r─ânit, pe moarte, nu a fost ├«ns─â transportat de acolo, din p─âcate.
– Acum 2 zile Serghei Lavrov i-a numit (indirect) pe israeli╚Ťi sus╚Ťin─âtori ai neo-na*ismului din Ucraina, fapt ce a ├«nfuriat diplomatic statul Israel care a decis s─â sus╚Ťin─â inclusiv militar Ucraina.
– Valery Gherasimov, ╚Öeful statului major al rusiei, omul trimis de Putin s─â conduc─â atacurile din flancul nordic (Izium-Sloviansk-Barinkove) ar fi fost r─ânit. Opinia mea este c─â este vorba de propagand─â ╚Öi nu cred c─â acest lucru s-a ├«nt├ómplat. Nu cred, p├ón─â la proba contrarie (aici v─â reamintesc c─â suntem ├«ntr-un r─âzboi pe front, dar ╚Öi informatic ╚Öi v─â rog s─â lua╚Ťi informa╚Ťiile „entuziasmante” cu scepticism). Dac─â se dovede╚Öte a fi adev─ârat─â informa╚Ťia, aceasta are un rol imens: demoralizare uria╚Ö─â ├«n r├óndul trupelor ruse ╚Öi o dovad─â a impoten╚Ťei armatei ruse de a-╚Öi proteja cel mai important asset.
– ├Äncep├ónd de ieri, ru╚Öii au adoptat o nou─â tactic─â: bombardarea de la distan╚Ť─â (aerian) a infrastructurii critice a Ucrainei: c─âi ferate, centrale electrice etc. Scopul este (1) de a demoraliza popula╚Ťia ╚Öi pe cale de consecin╚Ť─â armata ╚Öi (2) de a ├«ncetini sau bloca livr─ârile ├«n cantit─â╚Ťi uria╚Öe de armament venit de la noi (vesticii). Momentan acest obiectiv este departe de a fi ├«ndeplinit ╚Öi cu pu╚Ťine ╚Öanse de succes.
– Uniunea European─â pune la cale ACUM un plan de sus╚Ťinere militar─â a Moldovei.
– rusia a amenin╚Ťat Finlanda ╚Öi Suedia c─â vor fi un nou flanc de r─âzboi dac─â vor adera la NATO. SUA, al─âturi de partenerii NATO pl─ânuiesc s─â declare ap─ârarea celor dou─â ╚Ť─âri ├«n timpul procesului de aderare. Finlanda maseaz─â trupe (la nivel ne mai v─âzut) la grani╚Ťa cu rusia, ├«n eventualitatea vreunui atac.
– 80% din artileria de ultim─â genera╚Ťie M777 american─â este pe teritoriul Ukr ├«ns─â foarte pu╚Ťine sunt implicate ├«n lupt─â. Cele mai multe sunt ├«nc─â ├«n faza de antrenament cu Armata Ukr. Impactul lor ╚Öi al celorlalte Pzf2000 (Germania), 240+ T-72 din Polonia, plus blindatele din UK vor produce impact pe care-l vom vedea abia ├«n cel mai devreme o s─âpt─âm├ón─â.
– ├Än ultimele 3 zile, ceea ce am intuit, ├«n zona Harkov Armata Ukr a desf─â╚Öurat contraofensive majore, c├ó╚Ötig├ónd teren ╚Öi ├«mping├ónd trupele ruse la aproximativ 40 km de ora╚Ö ├«n zona estic─â. Zona vestic─â este complet eliberat─â de presiunea artileriei, singurul flanc problemati este cel nordic, care este la 20-30km de ora╚Ö, deci ├«n zona de atac a artileriei ruse. Intuiesc c─â ╚Öi acel flanc va fi atacat de ucraineni ╚Öi cel mai probabil ├«n zilele urm─âtoare ru╚Öii vor avea o mare dilem─â: renun╚Ť─â total la Harkov pentru a se concentra pe B─ât─âlia din Donbas sau vor ├«ncerca s─â men╚Ťin─â presiune pe Harkov. ├Äns─â e una din dou─â, nu le pot face simultan.
– ├Än zona Herson, Ukr se preg─âte╚Öte de o contraofensiv─â major─â, ├«ns─â aici nu sunt optimist c─â vor elibera ora╚Öul ├«n urm─âtoarea s─âpt─âm├ón─â. Totul se joac─â ├«n realitate ├«n B─ât─âlia pentru Donbas.
– Ungaria se preg─âte╚Öte s─â se foloseasc─â de dreptul de veto pentru a bloca intrarea Moldovei, Georgiei sau Ucrainei ├«n Uniunea European─â. Pentru ca un stat s─â adere la UE, este necesar un vot UNANIM.
– Nicolaev, Odesa, Liov, Kiev, Dnipro, Zaporojie ╚Öi alte ora╚Öe mari au fost bombardate aerian ├«n ultimele zile, ╚Ťintele fiind infrastructur─â critic─â (poduri, c─âi ferate, centrale electrice etc).
– ├Äncep├ónd de m├óine voi reveni la modelul obi╚Önuit de rezumat, cu liniu╚Ťe pentru fiecare ora╚Ö sau ax─â ├«n parte.
Ca not─â general─â, B─ât─âlia pentru Donbas, care putem spune c─â a ├«nceput acum 3-4 zile cu adev─ârat, ├«nsemn├ónd Asaltul pentru Donbas, se desf─â╚Öoar─â total ├«n contratimp cu ceea ce se a╚Öteptau ru╚Öii ╚Öi cu c├ó╚Ötiguri teritoriale infime fa╚Ť─â de ceea ce este nevoie pentru a clama o victorie de 9 mai.
Legat de mobilizarea general─â din 9 mai, vehiculat─â de din ce ├«n ce mai mul╚Ťi anali╚Öti ├«n ultimele zile, ├«mi permit o opinie personal─â. Dac─â legat de invazie am avut dreptate (am scris ├«n 20 ianuarie c─â se va ├«nt├ómpla) ╚Öi c─â Ofensiva pentru Donbas nu va ├«ncepe cu adev─ârat ├«n aprilie (am scris la momentul respectiv), nici acum, fiind vorba de o opinie personal─â, nu trebuie s─â o lua╚Ťi cu valoare de adev─âr, ├«ns─â:
Nu cred c─â rusia o va face. Mobilizarea general─â (nu par╚Ťial─â, ca cea de acum) ├«nseamn─â declararea r─âzboiului ├«mpotriva Ucrainei. ├Änseamn─â ca ea nu-╚Öi va face sim╚Ťit─â prezen╚Ťa ├«n teatrul de r─âzboi pentru o bun─â perioad─â de timp (cel pu╚Ťin o lun─â) ╚Öi nu va aduce beneficii ├«n repararea problemelor sistemice ale armatei ruse, m├óncat─â din interior de corup╚Ťia generalizat─â, de lipsa de coordonare, slaba preg─âtire a comandan╚Ťilor ╚Öi a trupelor. Ba chiar cred c─â va avea efectul exact invers. Mai mult─â lips─â de coordonare, solda╚Ťi nepreg─âti╚Ťi – carne de tun, iar o eventual─â ├«nf├óngere (probabil─â), i-ar cl─âtina puternic tronul lui Putin.
Faptul c─â pe flancul nordic al Donbasului, cel mai slab preg─âtit de Ukr ├«n ultimii ani, ru╚Öii nu reu╚Öesc avansuri semnificative din punct de vedere strategic, ├«mi indic─â faptul c─â armata Ukr nu doar c─â poate opri ofensivele, ci, cu ajutorul nostru (vestului) poate ├«ntoarce soarta r─âzboiului ├«nspre o victorie aproape total─â (revenirea la situa╚Ťia pre-24 februarie). Mai sunt 4 zile p├ón─â pe 9 mai, nu v─â face╚Ťi planuri ├«n baza a ceea ce zic eu aici, ├«ns─â consider c─â rusia nu va declara oficial r─âzboi Ucrainei ╚Öi c─â Ucraina, ├«n c├óteva luni va avea capacitatea de a genera o ofensiv─â puternic─â pe toat─â linia Donbas ╚Öi axa Sud (Herson-Zaporojie-Mariupol).
O men╚Ťiune special─â ├«n acest rezumat merge c─âtre presa independent─â: zeci de jurnali╚Öti au pierit ├«n acest r─âzboi neprovocat, ilegal, imoral ╚Öi ilegitim desf─â╚Öurat de rusia. Tocmai ce a trecut Ziua interna╚Ťional─â a Presei ╚Öi ├«n amintirea lor merit─â s─â st─âm ├«n cump─ân─â ╚Öi s─â apreciem Presa independent─â politic la adev─ârata ei valoare: c├óinele de paz─â al democra╚Ťiei.
Slava Ukraini!

Las─â un r─âspuns

Popular

spot_img

More from author

Elena Lasconi | USR C├ómpulung Muscel : Gala muzicii u╚Öoare rom├óne╚Öti are loc vineri, ├«ncep├ónd cu ora 18:00, ├«n Pia╚Ťa Prim─âriei.

Abia a╚Ötept s─â ne bucur─âm ├«mpreun─â! Pentru acest eveniment am f─âcut demersuri ╚Öi am reu╚Öit s─â ob╚Ťinem sumele necesare integral din sponsoriz─âri. #elenalasconi #campulunuscel   Elena Lasconi alege C├ómpulung...

Dominic Fritz | USR Timi╚Öoara : Rectificarea bugetului de s─âpt─âm├óna trecut─â. Bani pentru reabilitarea termic─â a Gr─âdini╚Ťei PP nr. 6 si pentru cre╚Öterea...

La rectificarea bugetului de s─âpt─âm├óna trecut─â, am introdus ├«n lista de investi╚Ťii dou─â obiective noi, din domenii critice pentru Timi╚Öoara: educa╚Ťie ╚Öi s─ân─âtate. Am pus...

Voiculescu, relaxat si tot mai bogat. ANAF tot nu reuseste sa-l execute, PSD si PNL pompeaza milioane in televiziunile lui

Dan Voiculescu s-a fotografiat recent, foarte zambitor si imbracat intr-un costum rosu aprins, alaturi de fiica sa in timpul unei excursii de lux. ÔÇ×Saptamana trecuta...