Radu Hossu : Razboiul din Ucraina. Rezumatul de noapte (15.05 ora 05.30)

 • Mariupol. Ap─âr─âtorii Azovstal rezist─â ├«n condi╚Ťii inumane ├«ns─â nu se vor preda. Sunt sute de r─âni╚Ťi care ├«n imposibilitatea unei extrac╚Ťii, vor muri ├«n chinuri. Pentru c─â Azovstal a devenit un simbol, ace╚Ötia cel mai probabil vor prefera s─â devin─â martiri, dec├ót s─â se predea (cum au ╚Öi declarat).
 • Harkov. Aproape toat─â zona de nord a ora╚Öului a fost cur─â╚Ťat─â de ru╚Öi ╚Öi ├«n anumite zone au ajuns la grani╚Ťa cu rusia. ru╚Öii ├«n schimb au detonat podurile peste r├óul Siverski Donets, pentru a opri contraofensiva Ukr c─âtre liniile de aprovizionare la est de r├óu. B─ât─âlia pentru Harkov a fost practic ├«ncheiat─â cu victoria Armatei Ucrainene.
 • Harkov. ru╚Öii care se retrag din nord spre rusia sunt opri╚Ťi la grani╚Ť─â ╚Öi li se interzice intrarea ├«n rusia de c─âtre gr─ânicerii…ru╚Öi.
 • Donbas. Axa Izium-Sloviansk. Contraofensiva Ukr a ├«nceput la nord-vest de Izium. Cel mai probabil o parte din tehnica militar─â vestic─â este ├«n zon─â ╚Öi ├«n urm─âtoarele zile, coroborat cu iminenta blocare a cel pu╚Ťin unei rude logistice a ru╚Öilor, acest front va colapsa.
 • Donbas. B─ât─âlia pentru Severodonetsk a ├«nceput. Faza 1 este ├«ncercuirea, de la nord dinspre Rubjine (ocupat de ru╚Öi zilele trecute) ╚Öi de la sud dinspre Popasna-Bakhmut. Faza 2 ├«nseamn─â eliminarea unit─â╚Ťilor Ukr din ├«ncercuire, care astfel r─âm├ón f─âr─â linii logistice de aprovizionare. Faza 3 ├«nseamn─â cucerirea ora╚Öului ├«n sine. ru╚Öii au reu╚Öit avansuri ╚Öi la nord de Severodonetsk ╚Öi la sud pe axa Popasna spre Bakhmut. ├Äns─â dup─â cum am v─âzut desf─â╚Öurarea r─âzboiului p├ón─â acum, exist─â speran╚Ťe ca nici aceast─â b─ât─âlie s─â nu fie c├ó╚Ötigat─â de ru╚Öi.
 • Axa Zaporojie. ru╚Öii au ├«nceput bombardamentele lan20km sud-est de ora╚Ö.
 • Melitopol. Peste 100 de militari ru╚Öi au fost elimina╚Ťi p├ón─â acum (├«n ultimele 2 s─âpt─âm├óni) de partizanii Ukr din ora╚Ö, ceea ce face grea misiunea rus─â de control a ora╚Öului. Infrastructur─â critic─â militar─â ╚Öi industrial─â folosit─â acum de ru╚Öi a fost sabotat─â de partizani.
 • Herson. Aeroportul Chornobaivka (├«n suburbia Herson, unde un comandament ├«ntreg a fost distrus ╚Öi zeci de elicoptere au fost la r├óndul lor eliminate) a fost atacat de artileria Ukr a 19-a oar─â de la ├«nceputul r─âzboiului. ru╚Öii au o tendin╚Ť─â pare-se, s─â repete gre╚Öelile trecutului. Ori sunt imbecili, ori duc tehnica militar─â acolo cu inten╚Ťia de a fi distrus─â, dat fiind dorin╚Ťa sc─âzut─â de a lupta.
 • Nicolaev. Relativ─â lini╚Öte.
 • Odesa. Relativ─â lini╚Öte. A╚Ötept cu ner─âbdare sistemele Blue Spear G5 de la Estonieni, care vor juca un rol masiv ├«n ├«ncercarea eliber─ârii din blocada maritim─â de la Odesa care incapaciteaz─â mult exporturile Ucrainei care sunt esen╚Ťiale pentru multe ╚Ť─âri Africane, dar ╚Öi Europene.
 • Insula ╚śerpilor. Este ├«ncontinuare contestat─â, ├«ns─â armata Ukr a reu╚Öit s─â distrug─â sistemele anti-aeriene de pe insul─â, ceea ce afecteaz─â grav capacitatea de manevr─â ╚Öi atac a flotei ruse ├«n zona Odesa.
 • G7. Mini╚Ötri de finan╚Ťe pl─ânuiesc un ajutor economic de 30 de miliarde de euro pentru Ucraina ├«n vederea supravie╚Ťuirii ei economice pentru acest an.

Ucraina a c├ó╚Ötigat concursul de muzic─â Eurovision. Indiferent de ceea ce considera╚Ťi a fi acest proiect cultural european, semnalul dat de votul popula╚Ťiilor ╚Ť─ârilor participante, care au sus╚Ťinut de departe trupa ucrainean─â, este un puternic semnal de solidaritate. ├Än topul votului popular a intrat ╚Öi Marea Britanie ╚Öi Moldova. La fundul acestui top st─â Fran╚Ťa ╚Öi Germania.
Evident c─â acest vot nu poate fi luat ├«n considerare ca un instrument sociologic reprezentativ, ├«ns─â el denot─â sentimentul puternic pro-uncrainean din ├«ntreaga Europ─â, iar asta ├«nseamn─â c─â nu doar liderii (├«n marea lor parte) g├óndesc ╚Öi ac╚Ťioneaz─â comun, ├«ns─â ╚Öi popoarele sunt aliniate sus╚Ťinerii Ucrainei.
Dac─â la lideri de multe ori e vorba ╚Öi de calcule cinice sau chiar decizii strategice greu de luat, faptul c─â popoarele s-au unit ├«n g├óndire ╚Öi atitudine, pe fondul narativei „democra╚Ťie” reprezentat─â de Ucraina vs „autoritarism” reprezentat de rusia, este un c├ó╚Ötig pentru unitatea Europei, pierderea av├óntului na╚Ťionalist ╚Öi un c├ó╚Ötig important pentru ceea ce reprezint─â conceptul de democra╚Ťie ├«n Europa.
Intuiesc c─â ├«n viitorul apropiat (doar ├«n cazul ├«n care r─âzboiul culmineaz─â ├«n iulie-august ╚Öi dac─â ajutorul de 40 de miliarde ale SUA se concretizeaz─â s─âpt─âm├óna viitoare ├«n Senatul American) suportul pentru for╚Ťele politice cu discurs democratic din statele europene va cre╚Öte, iar cel fa╚Ť─â de cele de extrem─â va sc─âdea semnificativ.
├Än cazul ├«n care B─ât─âlia pentru Donbas este c├ó╚Ötigat─â de rusia (foarte pu╚Ťin probabil ├«n acest moment) ╚Öi blocada maritim─â continua p├ón─â ├«n toamn─â, vom vedea o schimbare de atitudine ├«n r├óndul na╚Ťiunilor ╚Öi trendul actual se poate inversa radical din cauza costurilor ridicate, suportate de popula╚Ťie.
Este cu at├ót mai important ca fiecare dintre noi s─â fim preg─âti╚Ťi de un val propagandistic sus╚Ťinut de aparatul manipulator de la Kremlin, care s─â sus╚Ťin─â c─â Ucraina – victima acestei invazii militare ilegale, ilegitime ╚Öi neprovocate, este vinovat─â pentru aceste costuri.
Este cu at├ót mai important s─â nu uit─âm c─â ap─ârarea valorilor universale cost─â, iar pre╚Ťul pl─âtit de Ucraina este infinit mai mare, pentru c─â se m─âsoar─â ├«n milioane de destine schimbate, de zeci de mii de civili uci╚Öi, o treime din copiii ucraineni fiind str─âmuta╚Ťi ├«n interiorul sau exteriorul ╚Ť─ârii. Ucraina pl─âte╚Öte ├«n litri de s├ónge v─ârsa╚Ťi. Noi pl─âtim ├«n litri de motorin─â mai scumpi.

Slava Ukraini!

Radu Hossu 

Las─â un r─âspuns

Popular

spot_img

More from author

Elena Lasconi | USR C├ómpulung Muscel : Gala muzicii u╚Öoare rom├óne╚Öti are loc vineri, ├«ncep├ónd cu ora 18:00, ├«n Pia╚Ťa Prim─âriei.

Abia a╚Ötept s─â ne bucur─âm ├«mpreun─â! Pentru acest eveniment am f─âcut demersuri ╚Öi am reu╚Öit s─â ob╚Ťinem sumele necesare integral din sponsoriz─âri. #elenalasconi #campulunuscel   Elena Lasconi alege C├ómpulung...

Dominic Fritz | USR Timi╚Öoara : Rectificarea bugetului de s─âpt─âm├óna trecut─â. Bani pentru reabilitarea termic─â a Gr─âdini╚Ťei PP nr. 6 si pentru cre╚Öterea...

La rectificarea bugetului de s─âpt─âm├óna trecut─â, am introdus ├«n lista de investi╚Ťii dou─â obiective noi, din domenii critice pentru Timi╚Öoara: educa╚Ťie ╚Öi s─ân─âtate. Am pus...

Voiculescu, relaxat si tot mai bogat. ANAF tot nu reuseste sa-l execute, PSD si PNL pompeaza milioane in televiziunile lui

Dan Voiculescu s-a fotografiat recent, foarte zambitor si imbracat intr-un costum rosu aprins, alaturi de fiica sa in timpul unei excursii de lux. ÔÇ×Saptamana trecuta...