Radu Hossu : Razboiul din Ucraina. Rezumatul de noapte (14.05 ora 03.35)

– Kiev. ├Än zona Kiev se demiaz─â ╚Öi se aud explozii, ├«ns─â ora╚Öul nu este bombardat.
– Mariupol. Azovstal rezist─â. Pre╚Öedintele Zelensky a declarat c─â poat─â ├«n continuare negocieri ╚Öi discu╚Ťii pentru extragerea solda╚Ťilor din Azovstal. Cei de acolo cer ajutor pentru extragerea r─âni╚Ťilor (undeva la 500) care vor muri altfel.
– Harkov. Ilie Pintea, corespondent de r─âzboi se va afla ├«n zon─â ├«n zilele urm─âtoare ╚Öi mi-a cerut informa╚Ťii c├ót mai detaliate despre zon─â ╚Öi i l-am oferit ├«n privat. Contraofensiva Ukr nu se opre╚Öte ╚Öi va cuceri toat─â zona Harkov Oblast la vest de r├óu, ├«ns─â tot ce este la est de r├óul Siveski Donetsk (care reprezint─â linie de front geografic─â) este ocupat de armata rus─â. Prin urmare nu recomand nim─ânui s─â se apropie mai mult de 30 km de r├óu.
-Donbas. Aproximativ 80% din teritoriul ├«ntregului Donbas este ├«n acest moment sub ocupa╚Ťie rus─â. ├Äns─â, B─ât─âlia pentru Donbas nu este nici pe departe c├ó╚Ötigat─â de ru╚Öi. Frontul Izium Sloviansk este ├«n pericol s─â cad─â, dac─â armata Ukr tale GLoC (Ground Lines of Communication) – liniile de aprovizionare ╚Öi hub-ul din Kupyansk, iar acestea sunt deja ├«n raza artileriei Ukr.
– Donbas. ru╚Öii, din cauza impoten╚Ťei militare, a moralului sc─âzut ╚Öi a infr├óngerilor r─âsun─âtoare din multe zone (informa╚Ťia circul─â repede prin Telegram ╚Öi ajunge la solda╚Ťi) indic─â faptul c─â ar renun╚Ťa la ├«ncercuirea Izium-Popasna ╚Öi nici nu le mai trece prin cap (dec├ót comandan╚Ťilor) s─â ├«ncerce ├«ncercuirea Izium-Zaporojie. Astfel, consider c─â se concentreaz─â pe cel mai mic cle╚Öte, Rubjine-Severodonetsk.
– Donbas. Axa Izium-Sloviansk. Armata Ukr a ├«nceput ofensiva pe aceast─â ax─â ╚Öi a ├«naintat prin p─âdurile din vestul Iziumului. ├Än urm─âtoarele zile, probabil ├«ncep├ónd de luni, se vor vedea ╚Öi rezultatele. ├Än ultimele 24 de ore pe armata Ukr a respins alte 7 atacuri ruse╚Öti, provoc├óndu-le pierderi.
– Donbas. Axa Rubjine-Severodonetsk. Rubjine este cucerit de c├óteva zile, localitatea a fost aproape ├«n totalitate distrus─â. Severodonetsk rezist─â, ├«ns─â o localitate la nord de ora╚Ö a fost cucerit─â de ru╚Öi. Se vor duce b─ât─âlii puternice ├«n suburbiile Severodonetsk ├«n urm─âtoarele s─âpt─âm├óni.
– Donbas. Axa Popasna. ├Änaintarea rus─â spre Bahkmut a fost oprit─â de armata Ukr.
– Nicolaev-Herson. Explozii raportate ├«n noaptea asta ├«n zona Nicoalev.
– Odesa. Relativ─â lini╚Öte.
– Ucraina. Ministerul ap─âr─ârii se preg─âte╚Öte s─â mobilizeze UN MILION de solda╚Ťi (probabil rezervi╚Ötii chema╚Ťi prin mobilizarea general─â) ├«mpotriva invaziei ruse. 1500 de solda╚Ťi Ukr sunt ├«n diferite state NATO particip├ónd la ├«nv─â╚Ťarea manevr─ârii armamentului de tip vestic, care se vor ├«ntoarce acas─â pentru a ajuta la trecerea lin─â spre astfel de armament a ├«ntregii armate.
– Israel-Estonia. Israel permite Estoniei livrarea excep╚Ťionalelor Blue Spear Genera╚Ťia a 5a SMM. Sunt rachete anti-nav─â care „plutesc” la c├ó╚Ťiva metri deasupra apei pentru a evita detec╚Ťia radar ╚Öi au o raz─â de p├ón─â la 230 km. O veste excep╚Ťional de important─â ├«n economia debloc─ârii maritime a Ucrainei.
– UK. Liz Truss, ministra de externe a UK a declarat c─â Ucraina va fi ajutat─â s─â treac─â c├ót mai repede de la armament sovietic la armament NATO.
– SUA. Pentagonul face apel Senatului s─â treac─â de urgen╚Ť─â ajutorul de $40 miliarde de dolari pentru Ucraina, dup─â ce senatorul Rand Paul a blocat ini╚Ťiativa legislativ─â pentru moment. Speran╚Ťa este ca s─âpt─âm├óna viitoare, acest ajutor s─â fie votat ╚Öi s─â ├«nceap─â noile livr─âri de armament.
– SUA. Lloyd Austin a vorbit la telefon pentru prima dat─â dup─â 18 februarie cu Serghei ╚śoigu. O discu╚Ťie de o or─â care nu a adus rezultate.
– Finlanda. rusia va ├«ntrerupe de azi livrarea de electricitate Finlandei, dup─â decizia la aderarea NATO. 10% din necesarul actual era acoperit de rusia. Presupunerea mea este c─â Finlanda are deja un plan B pentru aceast─â m─âsur─â.
– Turcia. Erdogan a declarat c─â nu e tocmai ├«n favoarea ader─ârii Finlandei ╚Öi Suediei la NATO, suger├ónd c─â ar fi state care sus╚Ťin ter*rismul, grup─âri teroriste (???). Pentru aderarea la NATO orice ╚Ťar─â are nevoie s─â primeasc─â unanimitate de voturi din partea ╚Ť─ârilor membre. Ca s─â nu v─â panica╚Ťi, declara╚Ťia lui Erdogan este o cerere de schimb diplomatic. Va cere ceva pentru a accepta aceste state.
—-
Ilie Pintea ╚Öi Mircea Barbu sunt doi coresponden╚Ťi de r─âzboi cu care ╚Ťin leg─âtura. Cu Mircea de ceva timp, cu Ilie de mai pu╚Ťin, ├«ns─â ambii mi-au cerut informa╚Ťii legate de linia frontului. Eu sunt un profan ├«n ale r─âzboiului, ├«ns─â m─â bucur c─â informa╚Ťiile date lui Mircea au fost corecte ╚Öi s-a ├«ntors teaf─âr ├«n Zaporojie. Ilie va pleca ├«n zilele urm─âtoare ├«ntr-o zon─â pe care prefer s─â o ╚Ťin privat─â din motive evidente. S─â ai grij─â de tine ╚Öi s─â te ├«ntorci cu bine!
M─â uime╚Öte ╚Öi m─â responsabilizeaz─â enorm interesul at├ótor oameni fa╚Ť─â de munca pe care o depun ╚Öi faptul c─â se bazeaz─â pe aceste informa╚Ťii pentru a-╚Öi face o idee despre ce se ├«nt├ómpl─â ├«n Ucraina ╚Öi pe fiecare linie a frontului.
rusia este un inamic al democra╚Ťiilor, este un stat condus de o putere autoritar─â, terorist─â, care a efectuat crime de r─âzboi invad├ónd nemotivat Ucraina. Ucraina este o vinovat─â c─â vrea s─â fac─â parte din Europa. A fost pedepsit─â ├«n 2014 pentru c─â Euromaidanul a alungat sclavul lui Putin, Ianukovich de la c├órma ╚Ť─ârii. Evidenta dorin╚Ť─â exprimat─â a lui Zelensky de a aduce Ucraina ├«n UE ╚Öi NATO este pedepsit─â din nou de rusia.
rusia va pierde acest război. Nu sunt optimist. Sunt realist, mă bazez pe faptul că deja două mari bătălii au fost câștigate de Ucraina: Bătălia pentru Kiev și Bătălia pentru Harkov, care se apropie de final. Frontul Izium e pe care să fie grav afectat.
Rom├ónii, polonezii, cehii, slovacii, moldovenii ╚Öi toate celelalte ╚Ť─âri europene (cu excep╚Ťia notabil─â a Ungariei) s-au comportat excep╚Ťional ├«n sus╚Ťinerea refugia╚Ťilor. Finlanda ╚Öi Suedia vor intra ├«ntr-un final ├«n NATO. rusia este izolat─â de statele civilizate.
R─âzboiul informa╚Ťional din Rom├ónia continu─â, pionii putini╚Öti (ca George Simion ╚Öi AUR) ├«ncearc─â s─â mai mi╚Öte ├«n front ├«ns─â sunt sufoca╚Ťi de vocile noastre. V─â mul╚Ťumesc c─â ├«mi citi╚Ťi rezumatele ╚Öi c─â apelurile la implicare ╚Öi ini╚Ťiativ─â nu au r─âmas f─âr─â rezultat. Ambele r─âzboaie continu─â, ├«ns─â avem (noi, cei cu valori democratice) avem ╚Öanse reale s─â le c├ó╚Ötig─âm.
├Äns─â voi repeta: Democra╚Ťia se ap─âr─â zi de zi ╚Öi mai ales pe timp de pace.
Acesta a fost primul rezumat de noapte care va ap─ârea ╚Öi pe Patreon, unde pute╚Ťi s─â m─â sus╚Ťine╚Ťi intr├ónd aici ╚Öi oferindu-mi „o cafea” (adic─â de la 1 dolar la oric├ót). P├ón─â acum 73 dintre voi a╚Ťi ales s─â-mi sus╚Ťine╚Ťi munca, v─â mul╚Ťumesc oricum tuturor celor o face╚Ťi ╚Öi cu o vorb─â bun─â sau cu o dezbatere stra╚Önic─â pe idei!
Slava Ukraini!

Radu Hossu 

Las─â un r─âspuns

Popular

spot_img

More from author

Elena Lasconi | USR C├ómpulung Muscel : Gala muzicii u╚Öoare rom├óne╚Öti are loc vineri, ├«ncep├ónd cu ora 18:00, ├«n Pia╚Ťa Prim─âriei.

Abia a╚Ötept s─â ne bucur─âm ├«mpreun─â! Pentru acest eveniment am f─âcut demersuri ╚Öi am reu╚Öit s─â ob╚Ťinem sumele necesare integral din sponsoriz─âri. #elenalasconi #campulunuscel   Elena Lasconi alege C├ómpulung...

Dominic Fritz | USR Timi╚Öoara : Rectificarea bugetului de s─âpt─âm├óna trecut─â. Bani pentru reabilitarea termic─â a Gr─âdini╚Ťei PP nr. 6 si pentru cre╚Öterea...

La rectificarea bugetului de s─âpt─âm├óna trecut─â, am introdus ├«n lista de investi╚Ťii dou─â obiective noi, din domenii critice pentru Timi╚Öoara: educa╚Ťie ╚Öi s─ân─âtate. Am pus...

Voiculescu, relaxat si tot mai bogat. ANAF tot nu reuseste sa-l execute, PSD si PNL pompeaza milioane in televiziunile lui

Dan Voiculescu s-a fotografiat recent, foarte zambitor si imbracat intr-un costum rosu aprins, alaturi de fiica sa in timpul unei excursii de lux. ÔÇ×Saptamana trecuta...