Radu Hossu : Razboiul din Ucraina. Rezumatul de noapte (06.04 ora 04.10)

 • Kiev. A fost bombardat aerian în această noapte. Cel mai probabil avioanele s-au ridicat direct din belarus.

 • Liov. A fost bombardat aerian în această noapte.
 • Sumy. Armata Ukr curăță ceea ce a mai rămas din armata rusă în oblastul (un fel de județ/regiune) Sumy.
 • Harkov. Niciun avans rusesc nu s-a înregistrat în zona orașului, însă la sud de…
 • …Izium rușii au încercat să avanseze spre Sloviansk.
 • Axa Izium-Sloviansk. După cum vă spuneam de ieri, acest oraș (Sloviansk) este extrem de important pentru încercarea rușilor de a încercui armata Ukr din zona Donbas și o să tot citiți și auziți de el. Ukr a respins câteva atacuri ale rușilor, folosind chiar un MLRS – TOS-1 (sistem de lansare rachete termobarice capturat de la ruși).
 • Popansa. Oraș din Lugansk Oblast, unde se dau lupte puternice. Dacă ne imaginăm că încercuirea armatei Ukr din zona Donbas s-ar face ca și într-o prindere de clește, atunci un braț (nordic) ar pleca din Izium-Sloviansk, iar un alt braț (sudic) ar pleca din Popansa. Și despre acest oraș veți mai citi.
 • Mariupol. În continuare rezistă. Convoiul umanitar de de evacuare al Crucii Roșii este blocat de ruși de câteva zile. Pare-se că Turcia ar vrea să-și evacueze cetățenii de acolo, ceea ce ar ajuta enorm la evacuarea și altor civili.
 • Herson. Saptamana asta cel mai probabil va începe si bătălia pentru oraș, dacă nu cumva se vor retrage trupele ruse pentru intariri pe flancul sud-est (Mariupol și în continuare spre Donetsk)
 • Nicolaev. A fost bombardat în ultimele 24 de ore. Cel puțin 14 morți (civili).
 • Odesa. A fost bombardat.
 • Cehia a trimis (sunt deja pe drum) tancuri T-72 modernizate, transportoare blindate (BMP-1) și artilerie (obuziere). Este pentru prima dată când o țară UE și NATO trimite astfel de armament letal ofensiv. Presupunerea mea este că acesta e doar începutul.
 • Estonia anunță că trimite armament antitanc, artilerie (obuziere), munitie, grenade. Valoarea estimată este de peste 200 milioane de euro. Ca să vă dați seama ce înseamnă asta, dacă ar dona proporțional la economia proprie, SUA ar trebui să doneze în valoare de 155 miliarde de dolari pentru a fi într-un raport egal. Este a doua țară care trimite armament letal ofensiv de acest gen (obuziere).
 • Kazakstanul NU recunoaște republicile independente Donetsk și Lugansk. Asta seamănă a vânt de schimbare a balanței de putere, unde rusia își pierde din capacitatea de influență. Decizia asta poate genera un efect de domino, încurajând statele satelitare înspre nesupunere față de rămășița de putere a rusiei.
 • La summit-ul NATO din iunie s-ar putea să se decidă deschiderea unei baze permanente SUA pe teritoriul României.
 • Letonia este a doua țară din UE care oprește importul de faze din rusia, după ce ieri Lituania a anunțat același lucru.
 • SUA, UE și G7 anunță că interzic noi investiții private în rusia.

Cred că e nomentul să ne schimbăm mentalul. Din „să nu piardă Ucraina” în „să câștige Ucraina”. Adică „from doubters to believers”.

Rusia este un stat terorist, cu o armată teroristă, condus de un terorist-criminal de război. Imaginile din Bucha, Irpin, Borodyanka și ceea ce va urma să vedem în Chernihiv și Sumy Oblast ne descriu exact asta. Astfel, rusia nu mai are ce căuta la masă cu statele civilizate până nu se retrag din Ucraina cu totul și plătește pentru atrocitățile comise.

Ucraina are tot dreptul la independența și suveranitatea ei. Noi (vestul) suntem obligați moral, strategic, politic, principial să o ajutăm cu tot ceea ce este posibil pentru a-și apăra aceste drepturi.

Slava Ukraini!

Radu Hossu 

Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Carmen Dumitrescu „Nu pot ei trola cât poate publicul accesa.”

Trebuie să vă spun niște lucruri, pentru că e posibil ca în curând să fiu blocată aici. Că așa e când faci presă liberă...

Minionii lui Putin în România. Partidele de buzunar, cu gura mare, care fac propagandă pentru Rusia

În Registrul partidelor politice de la Tribunalul București au fost înregistrate anul acesta nu mai puțin de 21 de partide. Care au ca scop...

Nicușor Dan : Invitatie la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022. Va fi deschis zilnic, iar accesul vizitatorilor este gratuit.

🎄Bucurestiul se aliniază marilor capitale care organizează evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă. 🎄Invit bucureștenii și turiștii în Piața Constituției unde Primăria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS...

Radu Mihaiu : În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor.

La Taifas cu Primarul În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor. Radu Mihaiu