Radu Hossu : 20 martie, ora 02:00. Concluzie de etapă, în loc de rezumat

Luni am spus că această săptămână este esențială pentru viitorul războiului, din perspectiva mea. Am ales data de 21 pentru a-mi spune opinia lipsită de expertiză aprofundată, opinie bazată pe ceea ce am citit, văzut și studiat în anii de școală și din interes pentru strategie, politică, conflicte și subiecte adiacente. Opinie bazată în special pe ceea ce vedem cu toții că se desfăsoară în Ucraina, pe capacitatea (sau lipsa ei) de avans tactic și de dezvoltare strategică a forțelor ruse.

Spre deosebire de mine, cei de la Institutul pentru Studierea Războiului (sau ISW) care îl au în boardul de conducere, printre alții, pe Generalul și fostul șef al CIA David Patraeus, sunt experți în asta. Iar ISW a declarat astăzi că:
– din punctul lor de vedere, ofensiva inițială rusă a trecut de punctul culminant;
– scopul ofensivei inițiale era de cucerire a orașelor strategice Kiev, Harkov și Odesa;
– Aprecierea ISW este că ofensiva inițială rusă a eșuat.

Eșecul primei faze din această invazie ilegitimă, ilegală, și imorală trebuie creditat armatei ucrainene, liderilor săi, statelor vestice (în special SUA) care începând din 2014 a ajutat la reformarea și modernizarea armatei ucrainene.

Curajul și eroismul dovedit de forțele armate ucrainene, a poporului ucrainean și a liderilor săi ar trebui să ne fie model de bune practici în administrarea și dezvoltarea cetății proprii.

Solidaritatea și implicarea activă a societății civile românești (la fel ca a celor din Moldova, Polonia, Ungaria, Slovenia, Cehia și tările baltice), dar și a câtorva autorități, este de lăudat.

Ce urmează?

În principiu, armata rusă ar trebui să se retragă, dar știm cu toții că Putin nu ar accepta niciodată așa ceva, astfel, ne îndreptăm spre două scenarii plauzibile:

  1. Impas militar. Asta înseamnă că fiecare armată își întărește pozițiile (imaginile satelitare cu tancuri rusești „îngropate” în poziții fixe în jurul Kievului susțin varianta asta) și niciuna dintre părți nu reușește să genereze ofensive care să încline balanța în mod radical. Un astfel de impas poate dura de la săptămâni, la luni bune.

  2. Începe contra-ofensiva ucraineană. Cu ajutorul ajutoarelor militare venite în mod constand din partea țărilor vestice, pe fondul moralului extrem de scăzut al armatei ruse și la polul opus, pe fondul unui moral extrem de ridicat al armatei ucrainene.

În acest moment înclin mai mult spre varianta 1, din păcate, însă dacă varianta 2 va fi pusă în aplicare, o vom vedea implementată începănd cu mijlocul săptămânii viitoare, când o mare parte din tehnica militară promisă de SUA și UE va nu doar va ajunge în Ucraina, dar va și fi gata de a fi folosită.

Dacă varianta 1 va fi cea care efectiv se va întâmpla, atunci acest război ne va afecta economic, politic, moral pentru o perioadă îndelungată, iar amprenta lui va fi resimțită și peste mulți ani.

*în ultimele 24 de ore rușii nu au avut niciun fel de avans semnficativ în jurul niciunei localități importante, astfel, voi relua rezumatul mișcărilor de trupe mâine.

Slava Ukraini!

 

Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Carmen Dumitrescu „Nu pot ei trola cât poate publicul accesa.”

Trebuie să vă spun niște lucruri, pentru că e posibil ca în curând să fiu blocată aici. Că așa e când faci presă liberă...

Minionii lui Putin în România. Partidele de buzunar, cu gura mare, care fac propagandă pentru Rusia

În Registrul partidelor politice de la Tribunalul București au fost înregistrate anul acesta nu mai puțin de 21 de partide. Care au ca scop...

Nicușor Dan : Invitatie la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022. Va fi deschis zilnic, iar accesul vizitatorilor este gratuit.

🎄Bucurestiul se aliniază marilor capitale care organizează evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă. 🎄Invit bucureștenii și turiștii în Piața Constituției unde Primăria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS...

Radu Mihaiu : În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor.

La Taifas cu Primarul În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor. Radu Mihaiu