Paşa Valeriu : Șor împreună cu FSB au pus la cale să dea foc Moldovei

Asta spuneam că vor încerca, asta ne relevă materialele serviciilor speciale ucrainene, publicate de presa occidentală. Același lucru ni-l spune guvernul american în actul de aplicare a sancțiunilor.
Același lucru (în mod mai timid și caracteristic vag) ni-l spune și conducerea de vârf a Republicii Moldova. Asta zic jurnaliștii, asta am prognozat în analizele închise pe care le-am făcut încă înainte de 24 februarie și în publicate astă vară. Iată că mâine RISE ne promite o doză nouă din informații, probabil tot în același sens. Toată lumea tot înțelege, spune.
Dar nimic nu se întâmplă, e un fel de cerc vicios. SIS ne spune că știe totul foarte bine și chiar informează procurorii. Cei din urmă fie strâng din umeri, dar spun că își fac munca – fie fac aluzii către judecători. Judecătorii nu prea comentează, dar presupun că vor zice că nu le-au dat procurorii dovezi suficiente.
Până aici parcă totu-i logic – stat de drept, democrație, nu poți să te iei de bandiți până nu le respecți toate drepturile și demostrezi totul în instanță. Numai că până să se întâmple asta – riscăm să se producă prejudicii mult prea mari. Posibil chiar ireversibile. Cum de procedat așa încât în situația asta evidentă să fie și lupul (securitatea statului) sătul și capra (democrația/statul de drept) întreagă?
Oare cum s-ar proceda în democrațiile avansate? Să zicem în Suedia? Presupun că îi săltau demult pe capii și organizatorii nemijlociți. Pentru că judecătorii de acolo au încredere în procurori, iar societatea în justiție în general. La noi nababii din sistemul de justiție continuă să slujească prin inacțiune pe bandiți și se simt foarte confortabil cu lipsa de încredere a cetățenilor în instituțiile statului. Mi se pare un cerc vicios din care nu știu ce ieșire ar trebui să fie.
Probabil ar trebui să vedem mai întâi și câteva nume de procurori și judecători pe listele de sancțiuni internaționale. Altfel nu vor începe să acționeze cu bună intenție. Ce alte soluții ar fi? Dar fără a jertvi normele democratice?

Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Carmen Dumitrescu „Nu pot ei trola cât poate publicul accesa.”

Trebuie să vă spun niște lucruri, pentru că e posibil ca în curând să fiu blocată aici. Că așa e când faci presă liberă...

Minionii lui Putin în România. Partidele de buzunar, cu gura mare, care fac propagandă pentru Rusia

În Registrul partidelor politice de la Tribunalul București au fost înregistrate anul acesta nu mai puțin de 21 de partide. Care au ca scop...

Nicușor Dan : Invitatie la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022. Va fi deschis zilnic, iar accesul vizitatorilor este gratuit.

🎄Bucurestiul se aliniază marilor capitale care organizează evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă. 🎄Invit bucureștenii și turiștii în Piața Constituției unde Primăria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS...

Radu Mihaiu : În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor.

La Taifas cu Primarul În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor. Radu Mihaiu