Cristi Pitulice | Razboiul din Ucraina. Minutul și scorul / 17.05.2022 / 20:30 / Ziua 83

🪖 Ast─âzi s-a ├«ncheiat oficial B─ât─âlia de la Azovstal. Ru╚Öii au preluat ap─âr─âtorii ucraineni. R─âni╚Ťii au ajuns la spitalele din zon─â. Ace╚Ötia au fost evacua╚Ťi ├«n cursul dup─â amiezii de ieri, toat─â noaptea trecut─â, dar ╚Öi ├«n cursul zilei de azi. Tinerea Azovstalului a fost foarte bun─â pentru ucraineni. Ru╚Öii au fost nevoi╚Ťi s─â fixeze ├«n zona Mariupolului nu mai pu╚Ťin de 17 batalioane tactice. (20.000 de oameni). Lucrul ─âsta a permis ucrainenilor s─â ├«╚Öi ├«nt─âreasc─â pozi╚Ťiile de ap─ârare, s─â c├ó╚Ötige timp pentru ca armamentul occidental s─â soseasc─â ╚Öi s─â c├ó╚Ötige ├«n contraofensiva din zona Harkovului. La fel de important, pentru c─â o╚Ťel─âria a rezistat 82 de zile, regiunea Zaporojie nu a fost cucerit─â de ru╚Öi, iar ucraineniiau putut s─â despresureze Nikolaevul. ├Än acest moment rezisten╚Ťa nu mai era util─â armatei ucrainenele pentru c─â ru╚Öii reu╚Öiser─â s─â sigileze o╚Ťel─âria ╚Öi deja s─â disloce trupe c─âtre alte fronturi.
🪖Tot ast─âzi ╚Öi tot direct legat de subiectul de mai sus, Procuratura General─â a Rusiei a cerut declararea Regimentului Azov organiza╚Ťie terorist─â.
🪖Mai mul╚Ťi locuitori ai ora╚Öului Izium s-au ├«ntors acas─â dup─â c─âl─âtoria vie╚Ťii lor: au fugit ├«n timpul bombardamentelor spre Rusia sau Belarus, iar de aici c─âtre Statele Baltice, Polonia sau Finlanda, dup─â care au ajuns to╚Ťi ├«n Polonia ╚Öi ├«n cele din urm─â ├«napoi acas─â. Dup─â dou─â luni de pribegie.
🪖Poli╚Ťia ucrainean─â a identificat p├ón─â acum 45 de solda╚Ťi ru╚Öi implica╚Ťi direct ├«n crimele de r─âzboi de la Bucha ╚Öi din ├«mprejurimi. Unul deja este adus la cremenal, iar al╚Ťi doi au fost localiza╚Ťi pe teritoriul Ucrainei.
🪖Ora╚Öul Liov a fost ╚Öi el vizat de rachete. Ru╚Öii au atacat ╚Öi avariat o baz─â militar─â ╚Öi un triaj de cale ferat─â din Yaroviv, din apropierea grani╚Ťei cu Polonia. Cel pu╚Ťin o rachet─â a fost interceptat─â si distrus─â de ucraineni. Cred c─â era aia de ar fi ajuns ├«n Polonia. 😃
🪖Au ├«nceput s─â apar─â rapoarte complete ale deport─ârilor ucrainenilor ├«n Rusia. Cifrele preliminare, de╚Öi mici sunt confirmate ├«ntr-un fel sau altul de ru╚Öi. De exemplu o televiziune din Vladivostok a surprins refugia╚Ťi ucraineni ÔÇŁcaza╚ŤiÔÇŁ ├«n hotelul ÔÇŁVostokÔÇŁ din or─â╚Öelul Nahodka ( Primorsky Krai , aproape de Vladivostok). Reporterul spunea, ├«n stil sovietic, c─â ucrainenii au ales sa ajung─â aici pentru ÔÇŁa se bucura de frumuse╚Ťea m─âriiÔÇŁ.
🪖Numai din Mariupol se estimeaz─â c─â ar fi fost deporta╚Ťi peste 65.000 de oameni. Rusia a redeschis o parte din lag─ârele folosite de administra╚Ťia sovietic─â p├ón─â acum 30 de ani. Ave╚Ťi o hart─â ilustrativ─â.
🪖Ora╚Öul Bahmut ( 20 km vest de Popasna) a fost bombardat azi de ru╚Öi cu rachete. Sunt mai mul╚Ťi r─âni╚Ťi ╚Öi mai multe cladiri distruse. Bahmut este important pentru c─â este centru de regrupare ╚Öi evacuare pentru ucraineni. Pe aici se aprovizioneaz─â linia frontului de la Popasna ╚Öi tot pe aici se evacueaz─â r─âni╚Ťii c─âtre Slaviansk ╚Öi Kramatorsk.
🪖├Än zona ora╚Öului Liman, ru╚Öii au fost toat─â ziua ├«n ofensiv─â ╚Öi au ├«nregistrat ceva succese, cucerind mai multe sate ╚Öi c─âtune din apropiere.
🪖Ru╚Öii au bombardat ast─âzi ╚Öi podul de la Zatoka (Pidyomnyy). Pentru a cincea oar─â. De data asta l-au scos din func╚Ťiune definitiv. Ucrainenii spun c─â nu se mai pune problema repar─ârii lui.
├Än cursul nop╚Ťii trecute ucrainenii au pus laba pe un depozit de carburan╚Ťi rusesc, un tanc si alte marafeturi m─ârunte de r─âzboi, undeva ├«n Donbas.
🪖├Äntr-un ora╚Ö din Rusia, Mytishchi, o ma╚Öin─â a unui cet─â╚Ťean a fost f─âcut─â terci pe strad─â. S-a dat alert─â terorist─â, c├óteva gospodine au dat ochii peste cap, o babu╚Ök─â a ie╚Öit cu m─âtura nervoas─â suspect├ónd c─â e un tanc nazist. Misterul tirbu╚Öonului auto a fost dezlegat de politia din ora╚Ö. Ciolovecul ├«n cauz─â primise un suvenir din Ucraina: o rachet─â antitanc de fabrica╚Ťie suedez─â ce i-a explodat ├«n portbagaj. #patesti.
🪖├Än Severodone╚Ťk, de╚Öi au atacat la fel de vioi au fost ╚Ťinu╚Ťi pe loc de ucraineni.
🪖Putin a declarat ast─âzi c─â ├«nc─â nu a sosit momentul s─â negocieze cu pre╚Öedintele Ucraineni ├«ncetarea ostilit─â╚Ťilor.
🪖UE a creat un ÔÇŁcoridor verdeÔÇŁ pentru a facilita transportul de carburan╚Ťi c─âtre Ucraina. Camioanele ce transport─â carburan╚Ťi sunt prioritare la punctele de trecere ale frontierelor.
🪖Uniunea European─â a alocat 500 de milioane de euro Ucrainei pentru a cump─âra armament greu.
🪖T─ârile din G7 au b─âgat la cuptor un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina. Acesta va fi gata ├«n cur├ónd. Gr─âsu╚Ť ╚Öi aburind.
🪖Forbes pleac─â din Rusia. Oligarhii vor trebui s─â apar─â acum pe prima pagin─â de la Severnaya Pravda.
🪖M├óine Finlanda ╚Öi Suedia ├«╚Ťi vor depune oficial cererile de aderare la NATO.
🪖Italienii de la ENI au spus c─â ├«╚Öi vor deschide cont ├«n ruble s─â pl─âteasc─â gazul rusesc.


La noi:
🇷🇴 Domnul profesor doctor Sorin Oprescu, ├«n calitate de p├órn─âia╚Ö fugar cu contract pe 10 ani la Rahova, a fost re╚Ťinut pe aeroportul din Atena.
🇷🇴 Romaero a spart c├óteva mii de euro pentru a cump─âra pu╚Öti de juc─ârie spre distrac╚Ťia angaja╚Ťilor.
🇷🇴 Portul Sulina este mai blocat dec├ót Magheru la ora de v├órf. Din cauza r─âzboiului traficul naval a crescut de peste 20 de ori, iar Sulina are doar trei dane de acostare unde pot fi verificate navele. Sunt nave ucrainene care transport─â cereale la vale ╚Öi tancuri ╚Öi motorin─â la deal.
🪖 Pe m├óine!

Cristi Pitulice

Las─â un r─âspuns

Popular

spot_img

More from author

Elena Lasconi | USR Câmpulung Muscel : Strada Drăcești, cea mai importantă arteră din cartierul Mărcuș este aproape gata

Am fost s─â vorbesc cu cet─â╚Ťenii care au f─âcut sesiz─âri la Prim─ârie ├«ngrijora╚Ťi c─â ╚Öan╚Ťurile nu preiau apa sau c─â diferen╚Ťele de nivel dintre...

Cele trei mor╚Ťi ale lui Putin prezise de jurnalistul rus Alexander Nevzorov. ÔÇŁLiderul se ├«ntoarce brusc de la marea v├ón─âtoare ╚Öi aduce cu el...

Primul deces, potrivit opozantului, este o moarte politic─â care a trecut cu u╚Öurin╚Ť─â prin zidurile Kremlinului ╚Öi l-a pus pe pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Ruse ├«ntr-un...

Nicu╚Öor Dan : Continu─âm, a╚Öa cum am promis, ac╚Ťiunile de conservare a patrimoniului Bucure╚Ötiului

Prim─âria Capitalei ╚Öi-a exercitat dreptul de preemp╚Ťiune ╚Öi achizi╚Ťioneaz─â, pentru suma de 4,1 milioane lei, cota parte care ├«nc─â nu-i apar╚Ťine din imobilul monument...

Matei Udrea : Putin are azi, în Rusia, mai degrabă alura unui semizeu. Poporul nu-l vede niciodată făcând lucruri obișnuite, umane, mâncând, stând cu...

Rusia s-a ├«ntors la cultul personalit─â╚Ťii conduc─âtorului suprem ├«ntr-o manier─â inimaginabil─â pentru un om care tr─âie╚Öte azi ├«ntr-o societate democratic─â normal─â, arat─â o analiz─â...