Cele mai mici comune din România

├Än Hunedoara, Alba, Cara╚Ö-Severin sau Timi╚Ö ├«nt├ólnim comune (localit─â╚Ťi) care ar ├«nc─âpea ├«ntr-un bloc de locuin╚Ťe mai m─âricel. Sunt circa 20 de localit─â╚Ťi ├«n ╚Ťar─â al c─âror num─âr de locuitori nu trece de 500, potrivit datelor INS, valabile pentru 2022.

  • Despre localitatea B─âtr├óna din Hunedoara, s-a mai scris. Este cea mai mic─â din ╚Ťar─â, av├ónd ├«n jur de 120 de locuitori, din care 97 cu drept de vot.
  • A doua este Ceru-B─âc─âin╚Ťi din jude╚Ťul Alba. Prim─âria are chiar un site- dichisit, de unde afl─âm: ÔÇŁSe poate vorbi de o populatie care a pastrat in timp, traditii culturale de mare valoare si care are un mod specific de viata nealterat, conservat in timp datorita lipsei unei infrastructuri moderne si a unor legaturi facile cu mediul urban. Procesul de depopulare din ultimele decenii a condus la imbatranirea populatiei. Cei ramasi in majoritatea lor, persoane in varsta, au pastrat in memoria colectiva orala modelul de viata arhaic, cu traditii si obiceiuri cu un vadit caracter agro-pastoral. Populatia comunei Ceru-Bacainti numara 360 de persoane, toate de religie ortodoxaÔÇŁ, se arat─â pe pagina de internet a Prim─âriei.
  • Avem apoi Bulze╚Ötii de Sus- Hunedoara. Tot de pe site-ul Prim─âriei afl─âm: : La confluen┼úa Mun┼úilor Bihorului cu Mun┼úii Zarandului, ├«n partea nordic─â a depresiunii Brad-Halmagiu, ├«ntr-o zon─â de un pitoresc aparte este amplasat─â comun─â Bulze┼čtii de Sus. Situat─â ├«n partea de nord a jude┼úului Hunedoara la o distan┼ú─â de 76 km de re┼čedin┼úa acestuia ┼či la 29 km de ora┼čul Brad, comun─â Bulze┼čtii de Sus face parte din categoria localit─â┼úilor de deal ┼či de munte. Denumirea de Bulze┼čti provine de la substantivul masculin bulz care ├«nseamn─â bulg─âre, ├«n cazul de fa┼ú─â bulg─âre de piatr─â, la care se ad─âug─â sufixul e┼čti, complet├ónd denumirea localit─â┼úii. Atestarea documentar─â a comunei Bulze┼čtii de Sus, dup─â Dic┼úionarul Istoric al localit─â┼úilor din Transilvania realizat de Coriolan Suciu, apar┼úine anului 1441, ├«n care este nominalizat─â pentru prima dat─â ├«n documentele maghiare oficiale aceast─â denumire. Relieful este foarte accidentat, iar gradul de fertilitate al p─âm├óntului deosebit de redus. Aceast─â concluzie este sus┼úinut─â ┼či de suprafa┼ú─â arabil─â a localit─â┼úii care reprezint─â numai 333 ha, av├ónd gradul 5 de fertilitate, adic─â cel mai sc─âzut, situa┼úie caracteristic─â ├«ntregii zone a Mun┼úilor Apuseni. Acest fapt constituie ┼či unul din motivele pentru care aceste zone au fost denumite zone defavorizate.

Dealtfel, cele mai mici 100 de localit─â╚Ťi ar ├«nc─âpea adunat ├«ntr-un ora╚Ö de de dimensiunea Slatinei sau C─âl─âra╚Öiului, iar primele cele mai mici 1000 de localit─â╚Ťi ar ├«nc─âpea ├«n Bucure╚Öti.

Las─â un r─âspuns

Popular

spot_img

More from author

Carmen Dumitrescu ÔÇ×Nu pot ei trola c├ót poate publicul accesa.ÔÇŁ

Trebuie să vă spun niște lucruri, pentru că e posibil ca în curând să fiu blocată aici. Că așa e când faci presă liberă...

Minionii lui Putin în România. Partidele de buzunar, cu gura mare, care fac propagandă pentru Rusia

├Än Registrul partidelor politice de la Tribunalul Bucure╚Öti au fost ├«nregistrate anul acesta nu mai pu╚Ťin de 21 de partide. Care au ca scop...

Nicu╚Öor Dan : Invitatie la T├órgul de Cr─âciun Bucure┼čti 2022. Va fi deschis zilnic, iar accesul vizitatorilor este gratuit.

🎄Bucurestiul se aliniaz─â marilor capitale care organizeaz─â evenimente dedicate s─ârb─âtorilor de iarn─â. 🎄Invit bucure╚Ötenii ╚Öi turi╚Ötii ├«n Pia╚Ťa Constitu╚Ťiei unde Prim─âria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS...

Radu Mihaiu : În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor.

La Taifas cu Primarul În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor. Radu Mihaiu