Ana Otilia Nutu „Cea mai dura lovitura pt Gazprom ar fi sa piarda piata europeana”

Keep calm and cap the prices for Russian gas
De vreo trei luni, Rusia face ce era de asteptat: taie selectiv gazul unor tari sau clienti ca sa divizeze Europa. Ultima gaselnita: livram nemtilor mai putin pe Nord Stream din cauza ca, mvai, sanctiunile ne fac sa nu putem repara nustiuce echipament care trebuia intretinut. Bullshit, Gazprom ar putea livra cantitatile in cauza pe celelalte rute, de pilda prin Ucraina.
Gazprom isi permite sa taie gazul spre Ruropa doar selectiv si pe termen limitat. 75% din exporturile Gazprom sunt spre Europa, n-au pe unde altundeva sa vanda gazul pt ca nu pot creste livrarile spre China sau Turcia sau LNG mai mult decat acum. Si nici nu pot construi rapid alta infrastructura ca sa vanda in alta parte (ba chiar nu pot construi nici pe termen mai lung, aici lovesc sanctiunile).
Gazprom nu mai are unde sa inmagazineze. Cea mai dura lovitura pt Gazprom ar fi sa piarda piata europeana.
Singurul lucru pe care il pot face e sa taie selectiv livrarile, dar nu tot exportul spre Europa.
Ce trebuie facut e ca UE sa stea unita in relatia cu Rusia. Daca nu putem ajunge la un consens pe blocarea importurilor de gaz rusesc, putem ajunge la consens sa le plafonam pretul si sa zicem lui Gazprom, take it or leave it. Ei sunt dependenti de noi 75% pentru export, noi suntem dependenti de ei doar 40%. Plafonarea pretului la nivel de UE pentru importurile de gaz rusesc e fezabila, reduce facturile consumatorilor europeni, taie argumentele populistilor din statele membre, poate fi impusa fara jena lui Gazprom cata vreme si Gazprom, la randul lui, isi incalca unilateral contractele existente.
Chiar nu puteam avea carti mai bune decat avem ca sa batem cu pumnul in masa in fata Gazprom si sa taiem rapid si banii lui Putin pentru razboi.

 

Ana Otilia Nutu

Lasă un răspuns

Popular

spot_img

More from author

Carmen Dumitrescu „Nu pot ei trola cât poate publicul accesa.”

Trebuie să vă spun niște lucruri, pentru că e posibil ca în curând să fiu blocată aici. Că așa e când faci presă liberă...

Minionii lui Putin în România. Partidele de buzunar, cu gura mare, care fac propagandă pentru Rusia

În Registrul partidelor politice de la Tribunalul București au fost înregistrate anul acesta nu mai puțin de 21 de partide. Care au ca scop...

Nicușor Dan : Invitatie la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022. Va fi deschis zilnic, iar accesul vizitatorilor este gratuit.

🎄Bucurestiul se aliniază marilor capitale care organizează evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă. 🎄Invit bucureștenii și turiștii în Piața Constituției unde Primăria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS...

Radu Mihaiu : În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor.

La Taifas cu Primarul În dialog cu dvs. despre 2 ani de mandat și planurile de viitor. Radu Mihaiu